Allergenen

Heeft u te maken met een allergie/intolerantie of een vraag over allergenen? Meldt het ons!

Sinds 13 december 2014 zijn wij verplicht om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in onze producten.

In de praktijk

Wij werken in onze cafetaria met heel veel verschillende producten. Het is helaas onmogelijk, hoe hard we ook ons best doen, om 100% te garanderen dat bepaalde producten niet met elkaar in contact zijn geweest. In theorie wordt onze patat apart gebakken van de snacks, maar in de praktijk valt er bijv. wel eens een bitterbal in het vet van de patat. Ook bij een storing van het apparatuur, of overmacht, zijn wij heel soms genoodzaakt snacks in één van de potten van de patat te bakken.

Alle informatie wat betreft ingrediënten krijgen wij vanuit de producent, wijzigingen onder voorbehoudt!

Overzicht Allergenen voor het ongebakken product

Allergenenkaart Aardappelproducten & Sauzen

Allergenenkaart Snacks

Allergenenkaart Burgers & Broodjes

Allergenenkaart Softijs & Milkshakes

Wat houdt de wetgeving in?
Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld.
De allergenendeclaratie is voor verpakte producten al sinds 2003 van kracht en wordt nu uitgebreid voor niet voorverpakte voedingsmiddelen. De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.
Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden krijgen dus met de nieuwe wetgeving te maken. Ook horecabedrijven die bijvoorbeeld alleen broodjes of kleine hapjes serveren moeten aan deze regelgeving voldoen.

Wat zijn allergenen?
Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd.
Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

image

Welke allergenen moeten er vermeld worden
Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden.

De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:
Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
Schaaldieren
Eieren
Vis
Pinda
Soja
Melk (inclusief lactose)
Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
Selderij
Mosterd
Sesamzaad
Zwaveldioxide en sulfiet
Lupine
Weekdieren