Allergenen

Heeft u te maken met een allergie/intolerantie of een vraag over allergenen? Meldt het ons!

Sinds 13 december 2014 zijn wij verplicht om informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in onze producten.

Op onze bestelsite kun je filteren op allergenen, zo zie je in één oogopslag welk product het gekozen allergeen/allergenen niet bevat en kun je het ook direct bestellen. Wanneer je weer het complete assortiment wil zien, vergeet de gekozen filter(s) dan niet te verwijderen 😉 

Alle informatie wat betreft ingrediënten krijgen wij vanuit de producent, wijzigingen onder voorbehoud!

In onze cafetaria:

Onze patat wordt apart gebakken van de snacks, ook onze allergene vrije snacks worden apart gebakken van de overige snacks, hiervoor gebruiken wij ook apart gereedschap.

LET OP: wij werken in onze cafetaria met heel veel verschillende producten. Het is helaas onmogelijk, hoe hard we ook ons best doen, om 100% te garanderen dat bepaalde producten niet met elkaar in contact zijn geweest.

Wat houdt de wetgeving in?
Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld.
De allergenendeclaratie is voor verpakte producten al sinds 2003 van kracht en wordt nu uitgebreid voor niet voorverpakte voedingsmiddelen. De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.
Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden krijgen dus met de nieuwe wetgeving te maken. Ook horecabedrijven die bijvoorbeeld alleen broodjes of kleine hapjes serveren moeten aan deze regelgeving voldoen.

Wat zijn allergenen?
Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd.
Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

image

Welke allergenen moeten er vermeld worden
Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden.

De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:
Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
Schaaldieren
Eieren
Vis
Pinda
Soja
Melk (inclusief lactose)
Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
Selderij
Mosterd
Sesamzaad
Zwaveldioxide en sulfiet
Lupine
Weekdieren