Half Zuidland komt gratis patatje halen

image

Liefhebbers lieten een gratis zak patat zaterdagmiddag niet aan hun neus voorbij gaan FOTO JOHN DE PATER

ZUIDLAND – Zo’n tweeduizend porties patat heeft de Zuidlandse snackbarhouder Ferry Brinkman gratis weggeven om zijn titel ‘Beste Fritestent van Nederland’ te vieren. Liefhebbers konden zaterdagmiddag tussen twee en vier uur voor niks een puntzak bij snackbar De Ring afhalen.
En daar is gretig gebruik van gemaakt. ,,Het is drukker dan vorig jaar,’’ constateert Brinkman, die er een traditie van heeft gemaakt één keer per jaar de gefrituurde aardappelreepjes weg te geven. In twee uur tijd is er 275 kilo frites weggeschept, rekent hij uit. Dan zijn er dus zo’n tweeduizend puntzakken over de toonbank gegaan en moet het halve dorp zijn langsgeweest. ,,Er zijn mensen die meerdere porties hebben gehaald,’’ zegt hij lachend. Vooral tieners kwamen op de uitdeling af, maar ook moeders met hun kroost en opa’s met hun kleinkinderen.

Brinkman hoopt met de actie klanten te lokken die vaker bij de snackbar zullen komen. Sinds zijn onderscheiding door frietopia.nl, een vooral onder studenten populaire internetsite waarop snackbarbezoekers fritestenten kunnen beoordelen, als Nederlands beste ziet hij wat meer klanten in de zaak die blijkbaar omrijden voor hun patatje. De Ring moet de Frietopiatitel delen met twee Gelderse friettenten: Marmara in Arnhem en ‘t Spoantje in Wehl.

Ongeacht de positie die zijn zaak volgend jaar in de Frietopia-ranglijst inneemt, houdt Brinkman ook dan weer een uitdeling. ,,Het is gewoon leuk.’’

Bron: Algemeen Dagblad Voorne Putten