M’n klanten hebben de frituurpan weggegooid

 image

Ferry Brinkman is in de prijzen gevallen: zijn cafetaria in Zuidland bakt de op een na beste patat van Nederland. FOTO SANNE DONDERS

ZUIDLAND
Trots is hij, Ferry Brinkman (32) uit Zuidland. Ondanks concurrentie van snackbarketens uit steden als Amsterdam en Utrecht, heeft zijn cafetaria in Zuidland de tweede prijs gewonnen in de strijd om de lekkerste patat van Nederland.
“De mensen die kwamen keuren vonden de patat lekker en de sfeer bijzonder. Hier liep vroeger een stoomtram langs en daarom heb ik wat treinstoelen in de zaak gezet. Dat kon de jury goed waarderen.”
Dat de frietjes van snackbar De Ring lekker zijn, weten ze allang in Zuidland. “Ik hoor vaak van mijn vaste klanten dat ze hun frituurpan hebben weggegooid of hem al jaren niet meer hebben gebruikt,” aldus een lachende friettenthouder.
Even later onderstreept klant René Jongejan die woorden. “Altijd goeie patat,” prijst hij de snackbar in het dorpscentrum aan. Frituurt-ie als buurman van de snackbar nog wel eens zelf? “Ik weet niet eens meer waar mijn frituurpan staat,” zegt de dorpeling.
De snackbareigenaar – die in de voetsporen is getreden van zijn vader Gerard die een frietkot in Renesse had – wil een gooi doen naar de landstitel. “Al zal dat lastig zijn, omdat verse patat als je die gelijk opeet lekkerder is dan de hier gebakken bevroren patat. De winnaar verkoopt verse patat en won met een verschil dat achter de komma zat. Toch blijf ik bewust doorgaan met bevroren patat. Die bak ik totdat-ie goed is dichtgeschroeid. Hij smaakt dan – als je hem thuis uitpakt – lekker krokant. Veel mensen komen hier namelijk patat kopen om mee naar huis te nemen. Zou ik verse patat gebruiken, dan is die als ze thuis komen altijd slap.”
Blijft de vraag wat het geheim is achter Brinkmans patat? Na enig nadenken: “De patat wordt hier door het hele team met liefde gebakken.”
Bron: Algemeen Dagblad, Dichtbij Voorne-Putten, 15-04-2008