Snackbarhouder maakt zelf terrasbeleid

image

Snackbar De Ring in Zuidland FOTO JOHN BIERT

ZUIDLAND – Snackbarhouder Ferry Brinkman wil voor zijn zaak in Zuidland een terras. Dat heeft hij bij de gemeente Bernisse aangevraagd, maar die weigert steeds daarvoor een deel van de stoep te reserveren, omdat ze geen terrassenbeleid heeft.
Van weeromstuit heeft Brinkman zelf maar een beleid gemaakt.

,,De gemeenteraad hoeft het alleen maar goed te keuren,’’ zegt hij over de acht bladzijdes tellende notitie die hij de politici heeft aangeboden. Brinkman wil graag een terras omdat zijn snackbar aan de Ring op een fietsroute ligt. En laat het gemeentebestuur nu juist in haar nieuwe Actieplan Recreatie en Toerisme schrijven dat ze zowel het fietstoerisme als de plaatselijke horeca wil bevorderen. ,,Toch staat in het hele stuk niets in over terassen,’’ moppert Brinkman.

In zijn eigen terrassenbeleidsplan heeft Brinkman alvast voorwaarden gesteld. Omwonenden mogen geen hinder hebben van de tafels, stoelen en publiek op de stoep; het terras moet van Brinkman om één uur ’s nachts sluiten. ,,In mijn eigen nota heb ik vooral aangegeven wat ik redelijk vind,’’ reageert Brinkman.

Dat geldt ook voor genoemde bedragen voor de huur van de benodigde gemeentegrond: vijf euro per vierkante meter voor toeristische toplocaties, drie euro voor plekken die uit de route van dagjesmensen liggen en tweeënhalve euro voor terassen in het buitengebied. ,,Dat zijn niet echt bodembedragen.’’

Brinkmans ‘beleidsstuk’ kan rekenen op sympathie van de gemeenteraad. ,,Als we meer toerisme en recreatie willen, is een terassenbeleid wel nodig,’’ zegt CDA’er Jacob Bonninga.

De horeca-ondernemers die in de gemeente Bernisse over een terras beschikken, hebben die op eigen grond.

Bron: Algemeen Dagblad, Rotterdams Dagblad, Voorne Putten, 19-02-2009