Treininterieur als sfeermaker

imageFerry Brinkman is op zoek naar een nieuwe inrichting, maar wel met een soortgelijke sfeer als het treininterieur.                

Foto: Ron Jansen

Cafetaria De ring in Zuidland staat al jaren hoog genoteerd in de ranglijst van Frietopia. Cafetaria’s worden daarvoor door consumenten onder meer beoordeeld op kwaliteit van de producten, prijs en sfeer. Dit jaar wonnen Ferry Brinkman en Annemiek Reekers een speciale award, die voor het meest sfeervolle bedrijf

Zuidland-De afgelopen jaren eindigde De Ring op mooie posities in de Frietopia-verkiezing; één keer derde en twee keer tweede. Dat de zaak dit jaar is uitgeroepen tot cafetaria met de beste sfeer van Nederland en daarvoor de Sfeeraward ontving, maakt het gemis van een plaats bij de beste drie deels goed.

Volgens Brinkman wordt de sfeer voor een groot deel bepaald door het interieur, afkomstig uit een gesloopte NS-trein. De op de muur geschilderde treinramen met uitzicht en daarboven een heus bagagerek maken het beeld van een treincoupé compleet. Het plafond beeldt een blauwe wolkenlucht uit. Oude treinprullenbakjes bewijzen ook nog steeds hun diensten, hetzij in hun originele functie, hetzij als pot voor een plantje. Boven het “barretje”, waar de lokale dorpsjeugd een frietje eet en wat kan drinken, hangt een sein, zoals het anders naast het spoor is te vinden. “Het zat er al in toen ik de cafetaria van de vorige eigenaar overnam. Hoewel ik niks met treinen heb, vond ik het direct leuk.”

Vernieuwen

Het inmiddels tien jaar oude interieur is de tand des tijds hier en daar aan te zien. “Het raakt een beetje op”, zegt de ondernemer. En dat stelt hem voor een dilemma. “Blijft de sfeer behouden als ik het vervang door iets nieuws? Ik zou ook de boel opnieuw kunnen laten bekleden en renoveren.

Zijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar iets compleet anders. Want hoewel opvallend, het interieur is niet altijd even praktisch. “De banken en tafels zitten vastgeschroefd aan de vloer. Even een paar tafels aan elkaar schuiven voor een kinderfeestje, is er niet bij”, schetst hij het belangrijkste nadeel van de treinopstelling.

Botsautootjes

Brinkman is er echter nog niet uit wat het zou moeten worden. “Dinerachtig zou kunnen, en ik heb ook iets met oude botsautootjes in gedachten, maar dan heb je met hetzelfde probleem te kampen met de vaste banken en tafels. We zitten ook aan een eigthies interieur te denken, met LP’s en dergelijke aan de muur.” Beursbezoek bracht ook geen uitkomst. “We konden op de Horecava niet iets te vinden waar we echt enthousiast van werden. We zijn er nog niet uit. Het moet in ieder geval emotie hebben en gezellig zijn”.

Wat het zeker niet wordt weet hij al wel. “Ik vind die Jan des Bouvrie-interieurs die je nu in veel verbouwde cafetaria’s ziet best mooi, maar ik vind dat strakke en moderne niet geschikt voor een dorpscafetaria. Bovendien past het volgens mij niet bij dit pand, dat stamt uit 1638.”

Wat het ook wordt, één ding staat voor Brinkman voorop. Het cafetaria-interieur moet een zekere gezelligheid en knusheid uitstralen. Passend bij het gevoel en de gastvriendelijkheid die de eigenaren en het personeel de gast meegeven. “Daardoor komt de dorpsjeugd ook graag hier. Die waarderen de ongedwongen ambiance.”

Afhaalfunctie

Zoals de meeste dorpscafetaria’s, heeft De Ring vooral een Afhaalfunctie. ’s Avonds trekt het bedrijf veel jongeren. “We hebben redelijk ruime openingstijden, daardoor komen ze ook graag een biertje drinken.”

Promotie met gratis frites

De hoge noteringen bij Frietopia hebben De Ring veel publiciteit gebracht. Brinkman besteedde er middels een weggeefactie met frites dan ook altijd extra aandacht aan. “We hebben twee uur gratis frites weggegeven, daar kwamen honderden mensen op af.” Het heeft het bedrijf niet alleen lokaal op de kaart gezet. “Mensen komen ook van ver, omdat ze benieuwd zijn naar onze zaak.”

Dorpscafetaria

De Ring is een echte dorpscafetaria. Dat heeft volgens Brinkman voor- en nadelen. “Alles wat je doet, ligt onder een vergrootglas. Je kunt je eigenlijk geen fouten veroorloven, want dat gaat direct rond.” Maar omgekeerd werkt het ook. “Over een actie met gratis frites of de straatspeeldag die we mede organiseren, wordt nog maanden nagepraat.”

Bron: Snackkoerier, Ron Jansen