Zorgen om oude bomen in Zuidland

Houtrot tast bomen aan de Ring in Zuidland aan. Bewoners vrezen voor schade als het gaat stormen. © Teun Kweekel

Bewoners van de Ring in Zuidland maken zich zorgen. Houtrot tast de oude, karakteristieke bomen aan. Bij de eerste de beste herfststorm vallen ze op onze huizen en auto’s, vrezen ze.

Een muziektent en plantsoen met vijver, omringd door vijftien bomen: het alom bekende beeld van de Ring in Zuidland. Maar rondom die bomen zijn alle parkeerplaats gevuld met auto’s. Daarachter staan huizen. De bewoners zijn bang dat de bomen hun beste tijd gehad hebben.

,,Het gaat met name om één boom”, zegt bewoonster Jenneke Warning. ,,Die rot bij de stam is zo erg dat ik er een stok in kan steken. Die is helemaal hol, het midden is totaal weggerot.” De slechte toestand én de naderende herfst beklemmen haar. ,,Ik vraag me vaak af wat er gebeurt als het gaat stormen. Wat als deze boom omwaait en andere bomen meeneemt?” De gevolgen zijn volgens haar niet te overzien. ,,Bij de eerste beste herfststorm vallen ze op huizen en auto’s.”

Omgewaaid

Vier jaar geleden waaide een boom om voor Snackpoint De Ring. Het incident staat nog op het netvlies gebrand van eigenaar Ferry Brinkman. ,,Of die boom ook last had van houtrot laat ik in het midden. Maar zoiets willen we niet nogmaals meemaken”, zegt hij. Die boom viel in het plantsoen, niet richting de huizen. ,,Er was gelukkig geen schade, maar geschrokken waren we wel.”

Volgens hem is kappen van de bomen de veiligste maatregel. ,,Ik maak me zorgen. Want stel dat de volgende boom tegen de vlakte gaat en op mijn pand belandt, dan is het onbewoonbaar.” Jenneke Warning denkt dat het een kwestie is van ‘voorkomen is beter dan genezen’. ,,Kap alle bomen en vervang ze door een kleiner soort. Deze grote bomen zijn niet geschikt voor een omgeving als de Ring.”

Maar áls er wordt gekapt, moet er wel nieuw worden teruggeplant, vinden de buurtbewoners unaniem. Alles kappen is volgens hen echt geen optie. ,,Een Ring zonder bomen is niet voor te stellen”, zegt Warning. Brinkman is het met haar eens: ,,Ze horen erbij.”

De gemeente Nissewaard gaat één boom met houtrot binnenkort kappen, zegt een woordvoerder. ,,De andere bomen blijven overeind.”

BRON: Algemeen Dagblad-Voorne Putten, 05-10-2018