Zuidland siddert na van vernielingen

ZUIDLAND – De Zuidlanders likken hun wonden nadat jongeren dit weekend een spoor van vernielingen trokken na afloop van een groot feest in Het Witte Huys. Tientallen agenten moesten ‘maximaal geweld’ gebruiken.

Fietsen belandden in de sloot, ruiten werden ingegooid, autospiegels moesten het ontgelden. Het was volgens dorpelingen één grote ravage toen zaterdagnacht tientallen jongeren de Zuidlandse straten onveilig maakten nadat zij om 2:00 uur Whitenezz – ‘de dikste party uit de regio’ – verlieten.

image

Snackpoint De Ring moest het ontgelden. FOTO TEUN KWEEKEL

Bedreigd

Bij Snackpoint De Ring sloegen jongeren een ruit in. Eigenaar Ferry Brinkman hoorde via via over de toedracht. “Er zou bij het feest een beveiliger zijn bedreigd. Hierna zijn de jongeren vrij rigoureus naar buiten gewerkt. Ik denk dat ze gefrustreerd waren.” Brinkman, die zijn zaak openhoudt, spreekt van een ‘spoor van vernielingen’ dat de jongeren door het dorp trokken.

Feestorganisator Bart van Velzen ontkent dat één van de beveiligers is bedreigd en dat het feest vroegtijdig is afgeblazen. “Ik heb het bij ze nagevraagd.”

Volgens hem begonnen de ongeregeldheden pas na afloop van het feest om 2:00 uur. “Binnen was er niks noemenswaardigs gebeurd. Maar wat ik buiten aantrof…zó veel politie. Dat had ik nog nooit gezien.” Een agent kwam naar hem toe en kondigde volgens Van Velzen aan ‘maximaal geweld’ te gaan gebruiken. Vervolgens heeft de politie, die vanwege stakingen niet kon reageren, enkele van de 500 feestgangers opgepakt.

BRON: Algemeen Dagblad, Voorne Putten, Eric Oosterom, 13-10-2015