Rietjes

Onze rietjes, zowel voor de frisdrank, als de milkshake, zijn van karton. Wij zijn ruim 2 jaar aan het testn geweest, maar hebben nu toch, voor de shakes een stevig soort gevonden, die een halve liter shake leeg krijgt, mits je doordrinkt, of het rietje tussentijds even uit je drinken haalt. Karton is een totaal ander materiaal als plastic. Waar een rietje van plastic niet kapot gaat bij contact met vloeistof, daardoor is deze één van de grootste boosdoeners voor de natuur, wordt een kartonnen rietje slapper. Wij adviseren dan ook om het rietje pas in het drinken te stoppen op het moment dat je gaat drinken en vooral niet op je rietje te bijten. Vraag desnoods om een extra rietje 😉

Zodra onze voorraad limonaderietjes op zijn, zullen deze ook vervangen worden door dezelfde als de milkshakerietjes.

Het enige, betaalbare, alternatief wat op dit moment beschikbaar is, is een rietje gemaakt van PLA, “plastic” wat gemaakt is van maiszetmeel. Ondanks dat dit rietje gemaakt is van een natuurlijk materiaal, staan wij hier niet achter. Wanneer dit rietje in de natuur terecht komt, is het net zo slecht verteerbaar als het gewone plastic rietje. Ook mag het, na gebruik, niet bij het GFT- of plasticafval, maar moet het bij het restafval. Prijstechnisch is PLA wel flink duurder.
Wij hebben de PLA-rietjes getest, deze rietjes zuigen zich vacuüm aan de beker, hierdoor komt er niks meer door het rietje heen.
Ook blijken nu spullen van PLA vanaf 1 juli niet meer te mogen worden gebruikt.

Op dit moment zijn er al wel alternatieven, zoals bamboe, maar dit zijn zeer prijzige rietjes. Wel zijn wij aan het kijken voor een herbruikbaar rietje, denk aan RVS of silliconen. Deze zou u dan voor een kleine bijbetaling kunnen kopen, na gebruik thuis afwassen, zodat u hem de volgende keer weer kunt gebruiken.